Vormsel

Parochie Pius X

Groenenborgerlaan 214, 2610 Wilrijk

Vormsel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

&

 

 

 

 

 

VORMSEL 2018

 

Beste Ouders,

Beste Vormelingen,

 

Vanaf het schooljaar 2017-2018 is er door het bisdom een andere regeling getroffen voor de organisatie van het vormsel binnen de verschillende parochies. Deze regeling houdt o.a. in dat de voorbereiding van het vormsel en de vormselviering van de parochies Pius X (Groenenborgerlaan) te Wilrijk en Onze Lieve Vrouw Middelares (Strijdhoflaan) te Berchem samen georganiseerd zullen worden.

Het vormsel zal gevierd worden op zaterdag 19 mei 2018 om 14.00 uur in de kerk van PIUS X.

We nodigen jullie graag uit op onze info-avond voor de ouders op donderdag 22 juni 2017 om 20.00 uur in zaal Meyer (links van de Pius X kerk).

Aansluitend op deze info-avond kunnen de ouders hun vormelingen inschrijven voor het vormsel en nodigen wij de ouders uit actief deel te nemen aan het vormsel van hun kinderen. Twijfel niet om je in te zetten als catechist! Zo wordt het niet alleen een ontdekkingstocht voor de vormelingen maar kan je die mooie ervaringen met hen delen. In dat kader bieden we ook graag de nodige ondersteuning aan de ouders die zich willen inzetten als catechist.

Indien jullie al eerder willen inschrijven, kan dit alvast in de parochie Pius X op zondag 4, 11 en 18 juni 2017, aansluitend op de misviering van 11.00 uur.

Indien jullie ondertussen vragen of suggesties hebben, kunnen jullie deze alvast sturen naar ons email adres: MiddelaresPiusX2018@gmail.com

 

We kijken alvast uit naar een fijn jaar samen!

 

Met vriendelijke groeten,

 

De verantwoordelijken van de vormselcatechese Pius X & OLV Middelares

 

 

 

Ingeschreven zijn: Adam Emmelien, Adams Finn, Boets Rhianna, Buys Colette, Buvé Moira, Breckpot William, Clarijs Margot, Cox Sarah, Cunningham Charlotte, Cunningham Julien, Deckx Casper, de Gheest Anouche, de Hemptine Clarisse, Demblon Yovana, De Meur Julien, De Muelenaere Zoé, De Smedt Joanna, Eeckhout Delia, Gestosa Diogo, Gyselen Amelie, Hadula Bartosz, Hagenaers Laure-Anne, Jackson Anthony, Kubiak-Smulka Laurencja, Le Clef Gilles, Leenders Henri, Lenders Marie, Lenssens Leon, Loos Oscar, Mennes Jill, Nagels Lucas, Noye Isabelle, Oyen Hanna, Remaut Lander, Roels Quentin, Scheyvaerts Baptiste, Smet Liam, Thieren Eloise, Trauwaert Elena, Van den Brande Milan, Voorschuur Chloé, Verhaegen Alixe, Verkinderen Louis, Verspreeuwen Noah en Zwysen Fien.

 

 

 

 

 

 

 

 

Verantwoordelijken Vormsel

Pius X

Hedwig Ceulemans-De Bruyn

Oosterveldlaan 51

2610 Wilrijk

03/449.83.65

0494/12.47.95

hedwig.de.bruyn@telenet.be

Marie-Christine Dierickx-

De Ferm

Rucaplein 12

2610 Wilrijk

03/440.50.04

0474/30.56.53

mariechristinedf@hotmail.com

 

 

 

Nuttige informatie

 

 

Kerk OLVM Strijdhoflaan 18, 2600 Berchem

 

Viering elke zondag om 10u00

 

Bergheem Lodewijk De Koninckstraat 10-12, Berchem

 

https://www.kerknet.be/parochie-onze-lieve-vrouw-middelares-en-heilige-lodewijk-berchem/artikel/alle-info-over-het-vormsel

 

http://www.kerknet.be/organisatie/parochie-onze-lieve-vrouw-middelares-en-heilige-lodewijk-berchem

 

Kerk Pius X Groenenborgerlaan 214, 2610 Wilrijk

 

Vieringen:

-zaterdagavond 17u30

-zondag 11u00

elke eerste zondag van de maand: concertmis

 

Contactpersoon Pius X Rik Corens

Floralienlaan 501, 2610 Wilrijk

0468 19 43 02

corenswerkers@telenet.be

 

Website Pius X: www.pius-x.be (verhuur van zalen, zie website)

Catechese-team middelarespiusx2018@gmail.com

 

 

Kalender tweede semester

 

Sterzingen op 20 januari valt weg. De catechisten geven als alternatief een thuiscatechese in de week van 20-26 januari rond de thema’s Missie en Vuur (zie handboek).

 

Geloofsgesprek heeft plaats in het vergaderlokaal (waar de catechisten steeds vergaderen) achteraan de kerk, geleid door Rik Corens

Ferdi en Maurice op 5 februari, 19 uur

Zofia: 7 februari, 14.30 uuru

Elisabeth Roels: 29 januari, 19 uur

Elisabeth Bril: 8 februari, 19 uur

Isabelle: 6 februari, 19 uur

Herman, Femke en Annik: in de laatste week van januari of de eerste week van februari,

op de dag en het uur van jullie thuisbijeenkomsten.

 

24 februari: start om 12.30 uur met een hotdogmaaltijd.

Nadien wordt er een film getoond over een project van Broederlijk delen (film uit het leven van een twaalfjarige in een ontwikkelingsland).

Eventueel lichten we ook het project Brody (Oekraine), van Johan Dierckx toe.

Kinderen krijgen dan een spaarpotje mee, dat ze mee terugbrengen met de viering van palmzondag (zie later).

De bedoeling is dat ze daarin wat geld steken dat ze verdiend hebben door iets te doen, of dat ze bijeengespaard hebben door vb. geen snoep te kopen.

 

Dan volgt er een catechese moment, de vormelingen maken een kruisje, en ook de betekenis van het vormselkruisje als christelijk symbool wordt uitgelegd door de catechist in kleine groep.

 

Er volgt een vieruurtje (alle catechisten bakken een cake of koekjes …),en er is zang repetitie en we eindigen met de viering van het vormselkruisje om 17.30 uur in de kerk, alle ouders worden uitgenodigd om naar de viering te komen.

Tussendoor wordt de maat voor het vormselkleed genomen.

 

De vormelingen brengen die dag ook € 40 meebrengen (huur en droogkuis van het kleed, vormselkruisje, kaars, waarborg, maaltijd)

 

Maart: zie kalender: thuiscatechese onderwerp: “Ik geloof “ en “uitdragen”.

 

6 maart: ouderavond in Sarto, bedoeld voor alle ouders (in vervanging van de 4 ouderavonden van Johan Dierckx).

Rik Corens zal deze ouderavonden leiden, maar alle catechisten moeten aanwezig zijn om de ouders van hun groepje te begeleiden.

 

28 maart: palmzondag. De vormelingen en catechisten zijn aanwezig in de gezinsviering

We verzamelen om 10.45 uur op het kerkplein. Ouders zijn uiteraard ook van harte welkom.

Deze activiteit staat niet genoteerd op de kalender. Gelieve dus de kalender aan te passen!

4 mei: slotmoment: wandeling en bezinning (vergevingsmoment) van 18.30 tot 20.15 uur. Vertrek en aankomst aan de kerk van Pius X.

De repetities in mei blijven zoals gepland op de kalender. Na de repetitie van 16 mei worden de vormselklederen opgehaald.

 

23 mei: tussen 19.30 en 20 uur moeten de vormselkleren terug binnengebracht worden.

De waarborg van € 10 wordt dan terug betaald.

 

 

HOMILIE VAN PASTOOR-DEKEN RONALD SLEDSENS TJDENS DE NAAMOPGAVE OP 19/11/2017

 

 

Ik weet niet of Jeroen Meeus aan dit recept iets zou hebben, maar ik wil het hem toch sms'en: om een vormeling op Berchemse en Wilrijkse wijze te bereiden, ga je als volgt te werk.

 

Maak een marinade bestaande uit twee toffe ouders, of als je dat niet hebt, één stevige papa of mama die heel goed weten hoe ze een stevige basis moeten leggen voor de opvoeding, vermengd met een scheutje doopwater, een deciliter geduld, 1 snuifje tucht, een dikke scheut aandacht en luisterbereidheid, een paar takjes humor, 50 gram fijngehakte d.w.z. verstaanbare principes en een mespunt geloof in henzelf.

Giet over de vormeling en laat hem op een rustige koele plek eerst drie jaar thuis en dan 3 jaar in de kleuterschool trekken.

 

Schik daarna de toekomstíge vormeling samen met de andere toekomstige vormelingen in een vuurvaste schaal of, als je dat niet hebt, in een principevaste school zo dat de grootste en sterkste porties onderaan liggen en de zwakste en kleinste bovenaan. Voeg er nu een paar uitstekende leerkrachten aan toe die de vormelingen niet alleen vertellen over wiskunde en wereldoriëntatie, maar hen evengoed in de les godsdienst leren denken over waarden, over waar ze vandaan komen en wat God met je doet als je pijn en verdriet hebt.

 

Zet het deksel op de pot en dek gedurende vijf jaar goed af, dat wil zeggen gun deze jongeren hun kind zijn en bescherm hen waar nodig tegen al te slechte geuren van overconsumptie en oppervlakkigheid, want die kunnen hun latere levenssaus doen schiften. Laat ze al die tijd rustig sudderen en eventueel tegenpruttelen en gaar worden in hun vet, want dat vormt juist hun smaak en persoonlijkheid.

 

Doe na vijf jaar het deksel van de pot en giet de vormelingen af. Laat ze goed uitlekken en prik er even in om na te gaan of ze sappig en gemotiveerd genoeg zijn om te kiezen voor het vormsel. Als dat zo is, leg je hen een jaar in een grote kom of beter nog in een stevige catechesegroep samen met ervaren en toffe catechisten die hen met prachtige verhalen begeleiden tot ze opdienklaar zijn.

 

Bestrooi ze nog met een snuifje repetitie en werk af met een paar takjes zenuwachtigheid tegen de grote dag. De jonge mensen die je dan te proeven krijgt, zien eruit als alle jongens en meisjes van hun leeftijd, maar ze smaken anders. Want door hun lange gaartijd hebben ze de Geest van God en Jezus te pakken.

 

Mensen die de geest van Jezus hebben, daar zie je niks aan, die hebben geen extra groot hoofd of die lopen niet op hun handen, maar sla ze eens een tijdje langer gade: dan zie je hoe ze met hun vrienden om gaan: tof. Dan zie je hoe ze met geld omgaan: eerlijk. Dan zie je hoe ze met armen omgaan: solidair. Dan zie je hoe ze met hun studies omgaan: serieus. Dan zie je hoe ze met hun ouders, grootouders en vrienden omgaan: respectvol. Het effect van de Geest is enorm. En het resultaat is cool: stevige Wilrijkse en Berchemse kerels en meiden die langzaam, maar zeker hun leven bouwen op die stevige bodem van het evangelie waarin je vandaag hoorde dat Jezus een parabel vertelt over talenten.

 

Een talent was in de tijd van Jezus verschrikkelijk veel geld, namelijk zesduizend daglonen, dus 16,5 keer een jaarinkomen ofte 40 kg goud. Zoveel en dat enkele keren, had de heer aan zijn knechten toevertrouwd.

 

Jammer genoeg zijn we in de kerk later die talenten helemaal fout gaan begrijpen en dachten we dat het om heel bijzondere vaardigheden van iemand gaat. Dat iemand bijvoorbeeld prachtig op de saxofoon kan spelen of in een handomdraai een leuke app voor op de tablet kan maken.

Dat is natuurlijk ook wel een talent, maar Jezus heeft dat niet op het oog. Volgens hem is jouw echte talent jouw geloof. En eens je dat hebt, kan je ongelooflijk veel doen.

Want geloven doet je dingen doen. Je kunt iemand blij maken door hem te bezoeken. Je kunt iemand gelukkig maken door naar haar te zwaaien. Je kunt een dier redden. Je kunt vechten voor het recht van andere mensen. Jezus bedoelt dat geloven iets is dat veel kostbaarder is dan goud, op voorwaarde dat ge het niet in de grond steekt, ervoor uitkomt en er iets mee doet.

 

Als jullie vandaag jullie naam aan hem opgeven, dan weet ge wat Hij van jullie verwacht.

 

 

 

Nieuws van onze vormelingen

 

Zaterdag 18 november 2017

 

Na een uurtje zingen in de kerk onder de deskundige begeleiding van Dani Haverals en Annemie Bonné aan de piano, was de tijd aangebroken om een bezoekje te brengen aan enkele vrijwilligers. Je naam opgeven betekent namelijk je engageren. Daarom is het voor de vormelingen wel erg interessant om eens uit de mond van vrijwilligers te horen wat engagement voor hen betekent.

 

De verschillende vrijwilligers zetten zich in als vrijwilliger (ster) bij Moeders voor Moeders, bij de voedselbank, bij zorg op de palliatieve eenheid in het Sint-Augustinus Ziekenhuis, bij de organisatie “Artsen zonder vakantie”, bij de organisatie van activiteiten voor andersvaliden (sportactiviteiten voor gehandicapten). Daarnaast bezochten onze vormelingen ook een oudere heer die hulp biedt aan mensen in de buurt. Tenslotte bezocht ook een groepje een dame die elke week leesmoeder is in een lagere school.

 

Na hun bezoek werden hun indrukken neergeschreven en even toegelicht in de grote groep o.l.v. Rik Corens.

 

 

Zondag 19 november 2017

 

Het eerste hoogtepunt in dit catechesejaar: de naamopgave.

 

45 vormelingen van de parochies van Pius X en van Onze-Lieve-Vrouw Middelares gaven hun naam op tijdens de feestelijke zondagsviering.

Samen met hun catechisten zijn de vormelingen al een poosje op weg naar hun vormsel en hebben ze telkens weer een stukje Jezus ontdekt. Omdat ze graag bij de groep willen horen van alle mensen die echt in Jezus geloven en Hem willen volgen, vonden ze het dan ook belangrijk om hun engagement uit te spreken in de aanwezigheid van de hele geloofsgemeenschap van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares.

De viering werd voorgegaan door pastoor-deken Ronald Sledsens, geassisteerd door gebedsvoorgangster Mia Verbanck. Na het evangelieverhaal over de talenten, vertelde deken Ronald wat onze vormelingen nodig hebben om tot goede christenen uit te groeien aan de hand van een parodie op een recept van Jeroen Meeus; hij vertelde welke ingrediënten er nodig zijn en wat de juiste de bereidingswijze is om onze vormelingen te vormen tot goede vrienden van Jezus, vervuld van de goede Geest!

 

Daarna was het belangrijkste moment van de viering aan gebroken: de vormelingen gaven een voor een hun naam op, de naam die ze ongeveer elf jaar geleden hebben meegekregen.

Zo weten de mensen wie ze zijn, dat ze erbij willen horen en dat ze met die naam zich willen inzetten om mee te werken aan een mooie wereld en een mooie toekomst, net als alle vrijwilligers die ze de dag tevoren bezocht hadden.

Onze vormelingen deden erg hun best om mooi te zingen zodat deze viering een diepe indruk maakte op alle aanwezigen.

Hedwig Ceulemans-De Bruyn, coördinator vormselcatechese